Klackskons historia

Från antikens Egypten till idag har man burit klackskor. En skomodell som ursprungligen var lika vanlig bland män som kvinnor, men som idag nästan uteslutande återfinns i versioner för enbart kvinnor.

Klackskor genom historien

Redan under antiken bar man klackskor i Egypten. Det var vanligt hos uppsatta män som ville markera sin ställning genom att höja sig lite extra över de vanligt dödliga. De mongoliska männen bar också klack, men där var det av andra helt praktiska anledningar. Så som att klackskor gav ett bättre grepp i stigbygeln.

I klackskornas tidigaste historia återfinns de främst på män, men även kvinnor kunde bära klack. År 1533 gifter sig Katarina av Medici med en hertig av Orléans. Det sägs att Katarina var en mycket kortvuxen kvinna, med hon återfanns inte sällan intill sin make med en betydlig ökning av längden. Katarina av Medici skapade ett mode för kortvuxna kvinnor i hovet genom att bära klackskor. Hon själv bar så kallade styltklackar, så kallade chopine. Dessa klackar kunde vara hela 35 cm höga och för att kunna gå i dem behövdes såväl käpp som ett tränat balanssinne.

Under 1600- och 1700-talet var höga klackar ett tecken på att man tillhörde en högre klass, och därför användes de flitigt av såväl män som kvinnor. Ludvig XIV bar gärna röda klackar. De röda klackarna blev en detalj så förknippad med kungamakten att de helt förbjöds under den franska revolutionen.

Klackskor idag

Idag har vi glömt bort att klackskor lika ofta har burits av män, för idag hittar man skomodellen nästan uteslutande på hyllorna för damsortimentet. Klackarna kommer i olika modeller, allt från den smala vassa stilettklacken till den bredare och stabilare kilklacken.

Förut var klackskor endast någonting som användes när det var fest eller skulle vara formellt och glammigt. Nu är klackskor en favorit även vanliga dagar på stan, för många kvinnor. Det finns otroligt många varianter och stilar att välja bland, vilket gjort att du enkelt hittar någonting som kan passa.