Mat och vin i en smakfull kombination

Att bemästra mat och vin i kombination kräver övning. Aromers samspel är inte sällan en smakfråga, även om det finns vissa riktlinjer man kan hålla sig till. En vinprovning är ett bra sätt att lära sig mer om detta. Här guidar passionerade experter dig genom begrepp som sötma, syra, beska och sälta. Du får också lära dig bra knep för att skapa harmoniskt smakfulla kombinationer av mat och vin.

Riktlinjer för en gott samspel

Även om det är roligt att experimentera med mat och vin i kombination, kan det också var lite knepigt. Det finns inga rätt eller fel att göra eftersom det är en subjektiv smaksak. Att kombinera aromer i ett perfekt samspel är ibland så enkelt som att kombinera ett gott vin med en god rätt. Ett viktigt ledord däremot är fyllighet. Detta innebär att båda vinet och maträtten bör ligga på ungefär samma skala. Detta för att den ena komponenten inte dominerar över den andra, för att skapa en harmonisk smakupplevelse. Precis som vid en vinprovning bör man också börja tillställningen med lättare och mer torra viner för att sedan gå över till de fylligare. Annars är det lätt att smaken av de söta, kraftiga vinerna stannar kvar i gommen och påverkar resterande smakupplevelse under kvällen.

Andra riktlinjer att ta hänsyn till när man kombinerar mat och vin handlar om att antingen komplettera de två komponenterna eller att skapa kontrast. När man väljer att komplettera vill man skapa en samklang mellan de olika egenskaper och spegla aromer som påminner om varandra. Därför är det viktigt att vara medveten om vinets framträdande arom för att återskapa denna i maträtten. Förslagsvis kan detta handla om en pepprig maträtt tillsammans med ett vin med en pepprig arom. Utöver detta är det också vanligt att blanda in en del av vinet i maträtten, någon som fungerar utmärkt för en köttgryta, för att låta maten och vinet spegla varandra och de olika egenskaperna kombineras.

Att skapa kontrast är en annan vanlig utgångspunkt för att kombinera mat och vin. Detta kan förslagsvis handla om att matcha ett syrligt vin tillsammans med en fet maträtt. Ofta skapas det en tunn hinna av fett över smaklökarna när man äter denna typ utav måltid och ett strävt och syrligt vin tar sig enkelt igenom denna. Sträva viner är i regel lite kluriga att kombinera med mat och ofta gäller det att experimentera sig fram. Het och besk mat blir inte sällan ännu hetare av denna typer utav vin och sötma kan istället bidra till att vinet får ännu syrligare smak. Ett tips kan då vara att istället komplettera, som tidigare nämnt, genom att addera syra i maten såsom en citron eller vinäger. Lär dig mer och boka vinprovningar hos https://www.trekronorvin.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *