Rätt mopeddelar

Bland fordon är det inte svårt att hitta någonting som de flesta har en relation till, nämligen mopeder. Det finns många gamla mopedister som gått vidare till allt ifrån sportbilar, terrängfordon, jeepar eller stora motorer. Oavsett var intresset idag rört sig, är det svårt att inte bli nostalgisk när man hör ljudet av en Compact, Zündapp, Mustang eller Puch. Varje år tillkommer nya entusiaster och med detta ett behov av reservdelar. Även om dagens nya mopeder är annorlunda än de klassiska modellerna som rullade runt kioskerna för 40 år sedan, finns det en hel del likheter. Dessutom är de äldre mopedisterna ofta intresserade av att hitta mopeddelar för att åter få igång en raritet som stått i garaget under senare år.

Bra mopeddelar till flera modeller

När man är på jakt efter mopeddelar till en retrohoj, är det viktigt att få kontakt med någon som delar intresset. Även om utbudet specialdelar inte såg ut som nu, finns det en hel del modeller som har unika lösningar. Att därför vända sig till experter kan innebära en klart snabbare väg till att åter rulla ut på hojen. Här finns en sida vilka har mopeddelar till flera modeller. Dessutom finns allt som krävs i trimväg för att mopeden skall gå så bra du önskar.

Bland de klassiska mopeder som ofta renoveras finns Sachs, Puch med flera. Kanske har du en variant med hjälptrampor, eller behöver ändra drev från tiden när du körde plant och inte behövde utmana kraften i backar? Oavsett vilket kan du räkna med att det nu finns rätt delar att införskaffa. I och med att näthandeln blivit allt mer utbredd, är det också en snabb och enkel affär att genomföra. All dialog kan ske mailledes eller via telefon innan du lägger din beställning på en komponent som behövs.

Viktigt att tänka på, är att trim har samma restriktioner idag även om det finns nya varianter som går betydligt snabbare. Det är därför på sin plats med en varning för den som vill se hur snabbt man kan ta sig iväg. Det är inte för inte som mopeder fortsätter att vara en hobby även när man kör bil. Det är för roligt att undvika.

Trafikskola – vägen till körkortet

Trafikskola – vägen till körkortet

Grattis till beslutet att ta körkort! Nu är nästa steg att vända sig till en trafikskola. Här berättar vi mer om hur det funkar att ta körkort med en trafikskola.

Därför bör du vända dig till en trafikskola

Det är nödvändigt att vända sig till en trafikskola när man ska ta körkort. Även om du kan genomföra vissa moment privat, med någon i familjen eller en vän som haft körkort länge, och på så vis komma billigare undan, måste du genomföra vissa moment via en trafikskola.

De flesta trafikskolor har lång erfarenhet av övningskörning, så även om du kan övningsköra privat kan det vara klokt att ta ett antal körlektioner via din trafikskola. På så sätt kommer du förhoppningsvis att lära dig snabbare och du slipper onödiga bråk med familj och vänner när ni övningskör tillsammans.

Att tänka på innan du tar kontakt med trafikskolan

Hur det går till att ta körkort beror lite på vilket slags körkort du ska ta. Här utgår vi ifrån ett vanligt körkort för personbil. Innan du sätter igång med själva övningskörningen bör du fundera på några saker: Om du vill göra allt på trafikskola eller även köra en del privat med någon från familjen samt hur mycket totalt sett det kan komma att kosta och hur mycket pengar du har möjlighet att lägga. Olika varianter kan kosta lite olika mycket.

Du måste även skaffa ett körkortstillstånd. En del av detta är att göra ett syntest hos en optiker. Du måste även betala en avgift till trasportstyrelsen. Ditt körkortstillstånd kommer att vara giltigt under 5 år. Om du ska övningsköra med någon annan än trafikskolan måste denna person även ha ett handledartillstånd. Det får man genom att gå en handledarkurs samt skicka in en ansökan. Din handledare måste ha fyllt 24 år och haft körkort i minst 5 år.

Körkortsteorin

Detta är också en del du kan påbörja utan trafikskolan om du vill. Om du föredrar det finns det dock teorikurser som täcker allt så att du inte behöver läsa på egen hand. Det du kan göra innan du tar kontakt med trafikskolan är att skaffa körkortsboken, det material du ska läsa inför teoriprovet. Kanske behöver du inte köpa den utan kan låna den av någon kompis som redan tagit körkort eller på biblioteket. Du kan även börja läsa in dig på teorin.

Lycka till med ditt körkort!

Traditionell rakning med rakkniv

Rakning med rakkniv brukas beskrivas som det mest genuina sättet att raka sig. Den svårbemästrade tekniken är hyllad av experter och barberare världen över för det perfekta och stiliga resultatet, som är svårt att uppnå med en klassisk rakhyvel. Ofta är det också mer skonsamt för huden som därför gör det till en teknik som fungerar utmärkt om man rakar sig mycket och ofta. Passionerade barberare som engagerar sig i denna genuina tradition beskriver den som ett hantverk, och nästintill en ceremoni. För att veta vilken typ av rakkniv som fungerar bäst krävs kunskap och erfarenhet men oftast handlar det om vilken typ av skägg och mustasch man har, men också att det är en rakkniv som är enkel att rengöra och därför har en lång livslängd. Vid rakning med rakkniv finns det ytterligare faktorer som livslängden för kniven. Dessa handlar bland annat om att slipa rakkniven för att behålla dess skärpa och vasshet, som man gör med hjälp av slipstenar. Likaså bör man också tänka igenom hur man förvarar sin rakkniv för att undvika slitage som annars enkelt kan uppstå.

Rakning med rakkniv kan förändra en tråkig vardagsrutin till en uppskattad morgonritual. Genom att behärska denna traditionella teknik kan man få en ännu närmre rakning än annars möjlig att uppnå. Som nybörjare bör man undvika att raka riktigt grov skäggväxt, eftersom det krävs övning och med fel teknik blir metod inte allt för skonsam. Tre dagars stubb brukar beskrivas som gränspunkten av barberare.

En genuin och härlig teknik för skäggväxten

När man rakar med rakkniv finns det lite olika varianter att följa. Först och främst ska huden alltid vara ren och då gärna rengjord med en fuktgivande tvål eftersom det annars är lätt att huden blir irriterad. För ett härligt glid när man rakar med rakkniv kan man sedan smörja in huden med olja, gärna en lättsam variant eftersom det brukar ge en bättre glidyta. Därefter ska antingen raktvål eller rakkräm appliceras. En klassisk raktvål borstar man upp med hjälp av en rakborste för ett härligt skum medan en rakkräm kan både appliceras med borsten eller med hjälp av händerna. Detta följs av själva rakningen med rakkniv. Detta ska först rakas medhårs i ett långsamt tempo och för en riktigt len rakning kan man avsluta med mothårs, även om detta ofta kräver övning och erfarenhet innan man känner av vilken vinkel och hur mycket tryck med kniven som är optimalt. Därefter sköljer man ansiktet och smörjer sen in det med någon form av after-shave, gärna en som bidrar med fukt för ett härligt resultat.

Möjliga biverkningar av bantningspiller

Möjliga biverkningar av bantningspiller

På samma sätt som vid användning andra läkemedel, är det möjligt att du upplever vissa biverkningar när du använder bantningspiller.

Vissa piller av det här slaget dämpar aptiten och ökar mättnadskänslan. När du tar den typen av piller ökar risken för biverkningar, såsom ökat blodtryck, ökad hjärtrytm, förstoppning, muntorrhet, insomni och nervositet. Vissa av pillren kan dessutom ge ytterligare biverkningar, såsom yrsel, illamående, trötthetssymtom och svår huvudvärk.

Utöver dessa aptitdämpande piller, finns det även bantningspiller på marknaden som verkar genom att minska fettupptagningen i kroppen. Dessa förändrar det sätt på vilket din kropp tar upp fett från den mat du stoppar i dig. Även denna typ av piller kan orsaka biverkningar, såsom frekvent och akut tarmtömning, oljig avföring, flatulens och fekal inkontinens. Din kropp kan ha svårt att ta upp fettlösliga vitaminer när du använder denna typ av bantningsmedel, vilket kan leda till vitaminbrist med alla möjliga slags komplikationer till följd.

Värt att känna till om bantningspiller

Det man ska komma ihåg är att de flesta receptbelagda bantningspiller i själva verket är piller med stimulantia. När du tar dessa, kommer du märka att ditt blodtryck ökar. Detta kan bidra till att öka termogenesen, vilket hjälper dig att förbränna fler kalorier. Användning av bantningspiller av denna sort medför dock även en ökad risk för en alltför hög hjärtrytm, högt blodtryck och insomni.

Ett annat stort problem med bantningspiller med stimulerande ämnen är att du snart kommer utveckla en tolerans mot dessa piller. När du slutar ta pillren efter att ha använt dessa under en längre tid, kan du komma att uppleva allvarliga abstinensbesvär. Därför behöver du vara väldigt försiktig när du tar denna typ av piller och ha i åtanke att de endast rekommenderas för kortsiktig användning – de bör i regel inte tas under en längre tid än 12 veckor.

Vissa andra bantningspiller är mer lämpade för kronisk, långvarig användning. Du bör dock endast använda dessa under en längre tid om du uppnår ett bra resultat genom din användning av dem. Det finns ingen anledning att ta dessa piller om du inte gått ner åtminstone 4% av din kroppsvikt efter 12 veckors behandling.

Mat och vin i en smakfull kombination

Att bemästra mat och vin i kombination kräver övning. Aromers samspel är inte sällan en smakfråga, även om det finns vissa riktlinjer man kan hålla sig till. En vinprovning är ett bra sätt att lära sig mer om detta. Här guidar passionerade experter dig genom begrepp som sötma, syra, beska och sälta. Du får också lära dig bra knep för att skapa harmoniskt smakfulla kombinationer av mat och vin.

Riktlinjer för en gott samspel

Även om det är roligt att experimentera med mat och vin i kombination, kan det också var lite knepigt. Det finns inga rätt eller fel att göra eftersom det är en subjektiv smaksak. Att kombinera aromer i ett perfekt samspel är ibland så enkelt som att kombinera ett gott vin med en god rätt. Ett viktigt ledord däremot är fyllighet. Detta innebär att båda vinet och maträtten bör ligga på ungefär samma skala. Detta för att den ena komponenten inte dominerar över den andra, för att skapa en harmonisk smakupplevelse. Precis som vid en vinprovning bör man också börja tillställningen med lättare och mer torra viner för att sedan gå över till de fylligare. Annars är det lätt att smaken av de söta, kraftiga vinerna stannar kvar i gommen och påverkar resterande smakupplevelse under kvällen.

Andra riktlinjer att ta hänsyn till när man kombinerar mat och vin handlar om att antingen komplettera de två komponenterna eller att skapa kontrast. När man väljer att komplettera vill man skapa en samklang mellan de olika egenskaper och spegla aromer som påminner om varandra. Därför är det viktigt att vara medveten om vinets framträdande arom för att återskapa denna i maträtten. Förslagsvis kan detta handla om en pepprig maträtt tillsammans med ett vin med en pepprig arom. Utöver detta är det också vanligt att blanda in en del av vinet i maträtten, någon som fungerar utmärkt för en köttgryta, för att låta maten och vinet spegla varandra och de olika egenskaperna kombineras.

Att skapa kontrast är en annan vanlig utgångspunkt för att kombinera mat och vin. Detta kan förslagsvis handla om att matcha ett syrligt vin tillsammans med en fet maträtt. Ofta skapas det en tunn hinna av fett över smaklökarna när man äter denna typ utav måltid och ett strävt och syrligt vin tar sig enkelt igenom denna. Sträva viner är i regel lite kluriga att kombinera med mat och ofta gäller det att experimentera sig fram. Het och besk mat blir inte sällan ännu hetare av denna typer utav vin och sötma kan istället bidra till att vinet får ännu syrligare smak. Ett tips kan då vara att istället komplettera, som tidigare nämnt, genom att addera syra i maten såsom en citron eller vinäger. Lär dig mer och boka vinprovningar hos https://www.trekronorvin.se/

Inbrottslarm – förebygg inbrottet med rätt larm

Inbrottslarm – förebygg inbrottet med rätt larm

Inbrotten har ökat kontinuerligt i flera år och vintermörkret betyder högsäsong för både inbrottstjuvar och larmbolag, fler inbrott innebär större försäljning för larmbolagen. Men ett inbrottslarm kan bli en kostsam affär så det gäller att välja rätt produkt så du får mest valuta för pengarna. 

Hur väljer man rätt inbrottslarm?

Det finns en uppsjö av olika inbrottslarm på den svenska marknaden. Det finns inbrottslarm med eller utan abonnemang, enkla larm som bara ger ifrån sig en larmsignal och avancerade larmsystem som har kameraövervakning och kommunicerar direkt med väktare och larmcentraler. En del företag erbjuder hela paket där brandlarm, kameraövervakning och trygghetslarm ingår.

Traditionella inbrottslarm: lokala larm med sirener

Gamla tiders inbrottslarm hade bara sirener som skapade oljud och som på så sätt skrämde iväg tjuven från brottsplatsen. Än idag finns larm som fungerar på samma sätt, även om sirenerna är elektroniska med valbara tonlägen (till exempel pulserande eller fast) och inbyggda blixtljus. Dessa enklare larmanordningar har en detektor och om den känner av rörelse så aktiveras larmet och en siren tjuter. För att denna typ av larm ska fungera effektivt så gäller det att placera detektorn på rätt plats, det ska inte gå att smyga under eller förbi detektorerna.

Larmsystem med kameraövervakning             

Moderna larmsystem erbjuder ofta kameraövervakning med live bilder som sänds direkt till mobiltelefonen. Larmet aktiveras enkelt genom att man skickar ett sms direkt till mobilen.

Kameror bevakar lokalen med hjälp av rörelsedetektorer och när larmet aktiveras så skickas notiser direkt till dig via sms och epost. Du kan sedan ta beslut om att ringa polisen eller larmcentralen som skickar ut väktare som utför en yttre inspektion och vid behov ringer polisen.

Fördelen med kameraövervakning är att man får bilder som kan användas både för att kunna se vad som försiggår och för att kunna identifiera inbrottstjuvarna.

Kameralarm har ingen siren så därför kan det vara en bra idé att komplettera med andra typer av skydd, till exempel ljudande skalskydd vid fönster och dörrar.

Abonnemang med bevakningstjänst

Allt fler kunder väljer inbrottslarm som är kopplade till en bevakningstjänst. Ofta finns det en startavgift för denna typ av abonnemang och sedan betalas en månadsavgift för att det ska finnas personal på larmcentralen som tar emot larmet, ofta ingår fria utryckningar. Du blir inte ägare till den tekniska utrustningen och måste alltså lämna tillbaka den om du till exempel säger upp ditt avtal.

En fördel är att du kan sätta upp synliga dekaler som tydligt kommunicerar att lokalen bevakas av bevakningsbolag, dessa skyltar brukar ha en avskräckande effekt på presumtiva inbrottstjuvar.

Klamydiatest.net – säkra och anonyma klamydiatest

Klamydiatest.net – säkra och anonyma klamydiatest

Misstänker du att du kan ha smittats av en könssjukdom? Då kan du testa dig på klamydiatest.net. Kom ihåg att det alltid är bättre att ta det säkra före det osäkra, särskilt när det är så enkelt att göra klamydiatestet och du får svar så snabbt. Läs denna artikel så får du veta hur det går till.

Klamydiatest.net

Hemsidan klamydiatest.net erbjuder tester för ett antal olika könssjukdomar: Klamydia, gonorré, syfilis och herpes. Dessa är några av våra vanligaste könssjukdomar, och det är viktigt att testa sig regelbundet om man är sexuellt aktiv, både för att undvika risken att sprida sjukdomen vidare till andra, och för att undvika de komplikationer, så som infertilitet, det kan innebära att gå länge med en könssjukdom.

På vår hemsida finns det ett antal olika resurser, såsom information om olika könssjukdomar, en köpsida där du kan beställa klamydiatest, herpestest, syfilistest och gonorrétest, eller ett kombopaket, manualer som förklarar hur du gör testen samt information om hur du bör gå vidare om resultatet skulle vara positivt. Allt för att det ska vara så enkelt som möjligt att testa sig.

Så går det till

Du behöver inte längre uppsöka sjukvården för att göra ett klamydiatest. Numera kan du göra det hemma, via klamydiatest.net. Testen kommer hem till dig redan inom 1-2 dagar, diskret förpackat. Det tar sedan bara några minuter att göra testet och du får resultatet inom 10-15 minuter. Så enkelt kan det alltså vara att göra ett klamydiatest. Detsamma gäller för de andra testerna vi erbjuder på vår hemsida. Det ska vara enkelt att testa sig.

Dessutom kan du göra klamydiatestet och de andra testen helt anonymt, utan att ens behöva uppsöka sjukvård. Klamydiatest.net erbjuder full diskretion och anonymitet och du behöver inte få testet skickat till just din folkbokföringsadress utan väljer själv vilken adress du vill uppge. Detta utöver det faktum att testet anländer i ett anonymt paket, allt för att du ska kunna vara precis så diskret och anonym som du vill vara.

Vi vet hur viktigt det är att göra klamydiatest samt att testa sig för andra könssjukdomar, och vi vill därför göra det så enkelt som möjligt. Vi vet också att det kan kännas obehagligt att göra klamydiatest hos en gynekolog, men numera slipper du det. Så gå in på klamydiatest.net om du vill ha ett enkelt alternativ, och kontakta oss gärna om du skulle ha frågor om klamydiatest eller annat som rör könssjukdomar, test och behandling.

Pantregister för bostadsrättsförening

Pantregister för bostadsrättsförening

För de flesta människor innebär ett köp av en bostadsrätt, att man behöver låna pengar till köpet hos banken och då med bostadsrätten som säkerhet. Enligt bostadsrättslagen behöver en bostadsrättsförening då inneha ett pantregister. Det är nämligen föreningens skyldighet att veta om det är så att en bostadsrätt är pantsatt hos ett kreditinstitut och om den är pantsatt, meddela en eventuell ny kreditgivare om befintliga panter. En tilltänkt köpare behöver också få denna information. I ett pantregister finns även information om andrahandsuthyrning samt eventuell utmätning, vilket är anledning till att pantregister för bostadsrättsförening är ytterst viktigt.

Vad är ett pantbrev?

Ett pantbrev är helt enkelt ett dokument som används som säkerhet vid lån hos en bank eller annat kreditinstitut om en individ ska till exempel köpa en bostadsrätt. Pantbrevet avser en viss summa och en viss del av värdet på den pantsatta bostadsrätten. Genom att utfärda ett pantbrev kan man således bevisa att man gjort en inteckning av bostadsrätten och därmed även i fastighetsboken (ägararkivet) hos Lantmäteriet.

Det är också så att den som har pantbrevet kommer att kunna erhålla pengar om det visar sig att låntagaren inte kan betala sitt lån och därmed måste sälja bostadsrätten. Därför ses pantbrevet som en säkerhet för till exempel banken. Vid en överlåtelse löser den tidigare ägaren lånen, får tillbaka pantbrevet och sedan ge detta till den nya ägaren som i sin tur kan använda dem om denne behöver ta ett lån för att köpa bostadsrätten.

Varför behövs ett pantregister?

Förutom att det regleras i svensk lag, som beskrivits ovan, är det också givetvis viktigt att ha ett uppdaterat register över alla de lån som finns där lägenheterna (bostadsrätterna) har tagits som säkerhet. Om bostadsrättsföreningen använder sig av en tjänst som en fastighetsförvaltare tillhandahåller, kan tjänsten hålla koll på och uppdatera de giltiga pantsatta bostadsrätterna och överlåtelser och även sända ut de pantbrev som behövs till långivarna.

En tjänst som denna kan också hjälpa till med att underrätta långivare om en boende, som dessutom pantsatt sin bostadsrätt, inte kan betala eller är försenad med avgiften till bostadsrättsföreningen. En annan sak som en sådan eller liknande tjänst kan hjälpa dig och din bostadsrättsförening med, är att ställa samman och sända de uppgifter om överlåtelser som behövs, både till säljaren och till Skatteverket.

Rensa kakor med hjälp av IT-support för privatpersoner

Rensa kakor med hjälp av IT-support för privatpersoner

Du har förmodligen ofta sett meddelanden om att webbplatser använder kakor, men undrat vad en sådan kaka egentligen är för någonting? Här försöker vi förklara vad de används för och hur de sparas i din dator. I vissa fall kan du behöva rensa kakorna (ta bort dem), till exempel om du upplever problem med en webbplats. Om du behöver hjälp med detta rekommenderar vi att du tar hjälp av en IT-support för privatpersoner.

Om du till exempel använder webbläsaren Google Chrome för att surfa på nätet och din startsida är www.google.se, får du några kakor så fort du surfar till denna webbplats. Om du sedan bläddrar till en annan webbplats eller använder en annan del av Googles webbplats, kan du få ytterligare kakor om inte dina kakor är uppdaterade. Det tar alltså inte lång tid innan din webbläsare har sparat en hel del kakor.

Vissa kakor är tillfälliga, andra permanenta

När du stänger din webbläsare finns dessa kakor lagrade på din dator i en systemmapp som vanligtvis är dold. När du besöker webbplatser vars kakor du har sparat, laddas dessa. Om du tar bort alla kakor från din dator och besöker webbplatsen på nytt, kan webbplatsen se lite annorlunda ut. Om du till exempel rensar alla kakor från Facebook, kommer du behöva logga in på deras webbplats igen om du redan var inloggad. Detta beror på att information om din inloggning sparades i form av kakor, som du nu har tagit bort.

Kakor förbättrar alltså generellt sett upplevelsen när du surfar till en webbplats, till exempel genom att göra webbplatsen i fråga mer personlig. De är unika för alla sajter och sparar inställningar samt information om hur du surfar. Det är inte särskilt enkelt att hitta kakorna på din dator, men de tar inte heller upp särskilt mycket utrymme och är enkla att ta bort. Alla kakor sparas inte permanent, utan vissa lagras bara tillfälligt i minnet och försvinner när du stänger din webbläsare.

En kaka består bara av text och är i sig inte skadlig, men eftersom de kan användas för att spåra ditt surfande kan de även anses vara påträngande. Därför behöver webbplatser som använder kakor sedan några år tillbaka enligt EU-direktiv meddela dig om att de gör detta. Om du inte vet hur du rensar dina kakor och vill göra detta, kan du med fördel kontakta en IT-support för privatpersoner och få datorhjälp hemma.

Olika slags villalarm fungerar på olika sätt

Olika slags villalarm fungerar på olika sätt

De olika sorternas trådlösa villalarm som du kan välja mellan kan delas in i olika kategorier utifrån det sätt de fungerar på. Det finns till exempel detektorer som upptäcker om fönsterglaset krossas. Dessa reagerar på ljudet av krossat glas. Ett trådlöst larmsystem som identifierar var i bostaden glaset har krossats bör generellt sett användas för bostäder och byggnader som har flera glaspaneler på dörrar, väggar och tak. Systemet reagerar på ljudet av glas som krossas och skickar genast information om detta till kontrollpanelen, som i sin tur sätter igång larmet och den eventuella sirenen. Ett sådant system kan känna av när glas krossas cirka 9 meter bort.

Villalarm med rörelsedetektorer och säkerhetskameror

En annan typ av villalarm är rörelsedetektorer. Dessa upptäcker vanligtvis rörelser med hjälp av infraröda signaler eller mikrovågor. Dessa bägge tekniker kan även kombineras, och den trådlösa infraröda detektorn upptäcker då kroppsvärme och skickar data till kontrollpanelen som i sin tur sätter igång larmet eller sirenen. Detektorn som använder mikrovågor fungerar på samma sätt men verkar genom att skicka ut en mikrovågspuls och avläsa avvikelser i denna.

Larmsystem för villalarm kan även använda sig av säkerhetskameror som placeras ut på strategiska platser. Så snart en obehörig person gör intrång, känner en sensor som sitter inuti kameran av detta och sätter då igång sirenen eller larmet. Informationen skickas även vidare till kontrollpanelen och nödnumret kan automatiskt ringas upp. Dessa kameror tar även foton, eller spelar in videoklipp, på inkräktare och gör det därmed enklare att identifiera dessa.

Att tänka på vid val av villalarm

När du köper ditt första system för villalarm bör du inte ta för lätt på uppgiften, eftersom det inte är som att köpa ett par skor. Du behöver ha i åtanke att inbrott är ett brott som till stor del handlar om tillfälle. När en inbrottstjuv ser en väg in, kommer han eller hon inte ha några problem att hitta en väg ut. Även om tjuvar vanligtvis undviker bostäder som är larmade, bör du i samråd med din leverantör välja ett system som ger ett gott skydd. I en studie uppgav nämligen 13 procent av inbrottstjuvarna att de försöker göra inbrott även om de ser att villan har ett larmsystem.