När man skall gifta sig har man största tänkbara frihet, samtidigt som man råder under en rad olika direktiv för hur det skall vara och inte. Det är minst sagt dubbelt men inte desto mindre finns viss grund för detta komplexa i traditioner. Den som bjuder in till bröllop har alla möjligheter att redan i ett tidigt skede bestämma vad för vigsel och fest som gäller. Gästerna får utifrån dessa direktiv anpassa sig. Det finns många exempel på när man trots denna frihet ändå valt att gå en traditionell bana. Kanske för att man drömt om just denna form sedan man var barn, eller kanske för att det finns yttre önskemål om detsamma. Oavsett är bröllopets regelverk föremål för ständig förändring.
Som brudgum bör man vara finklädd. Det finns inga krav på att man skall ha frack, ens sett till historien. En svart kostym går lika bra likväl som andra högtidskläder. Någonting man som regel inte skall klä sig i om vigselakten är i en kyrka sägs vara just smoking. Detta kan man istället byta till när festen börjar. Likaså bör man undvika att ha bruna skor om man har akten efter klockan 18.00. Som alltid är det fritt fram att strunta i reglerna för den som så önskar. Vill man ändå begagna sig av traditionen kan det, om inte annat vara roligt att ha kunskap om vad som varit önskvärt.
Bruden i vitt
Man behöver som brud inte bära vitt. Detta är kanske en av de vanligaste fördomar vi sett när det är fråga om bröllop. Det finns en rad orsaker till att man som brud kanske vill klä sig i en helt annan färg än vitt. I så fall är detta helt okej. En tumregel för gästerna är däremot att man som kvinna inte bör ha vita kläder. Detta är öronmärkt för bruden. Då man sällan vet hur brudparet tänkt klä sig, kan man vinna på att undvika allt för mycket vita kläder när man kommer som gäst. Återigen är det dock inte något lagbrott att gå emot denna eller andra traditioner som funnits.