Tänk på säkerheten när du skjutsar barnet på cykeln

Tänk på säkerheten när du skjutsar barnet på cykeln

Använder du en cykelsits i vardagen? Det kan vara ett redskap som avsevärt förenklar vardagen. Det gör det möjligt att hämta och lämna på dagis och jobbpendla i ett. Det gäller också givetvis att man tänker på säkerheten när man gör det. 

Att framföra och manövrera cykeln i trafiken är en sak som är självklar för de flesta – men hur mycket har du egentligen sett över utrustningen? Finns det något du kan lägga till, ta bort eller byta ut för att göra era cykelturer säkrare?

Börja inte med cykelsits för tidigt

Det finns ingen exakt åldersgräns för när barnen kan börja åka i cykelsits. Många tillverkare skriver dock vid nio månaders ålder, eftersom det är då som barnen kan sitta upp själva utan stöd för huvudet. När det är dags för ditt barn att börja åka i cykelsits är upp till dig att avgöra – men hellre för sent än för tidigt. Är du osäker är det bättre att vänta eller först rådgöra ordentligt med någon som är kunnig. 

Välj rätt montering för dig

Front- eller bakmonterad? En del föräldrar föredrar frontmonterad, medan andra vill ha barnet bakom sig. Om man vet med sig att man inte är den starkaste cyklisten kanske det är ett bättre att välja en frontmonterad, eftersom många menar att det är enklare att hålla balansen då. Om man är lite kort i rocken, kan det dock ställa till med en del besvär med sitsen där fram, helt enkelt eftersom det skymmer sikten. 

Något som kan anses göra det säkrare med en frontmonterad sits är att du har god koll på barnet. En del äldre barn kanske försöker spänna lös sig själva, till exempel. Oavsett vad som sker har du god sikt. 

Sätt på rätt hjälm

Se till att hitta en hjälm som verkligen passar barnets huvud. Faktum är att en god hjälm kraftigt minskar risken för huvudskador, men likväl är det många som inte lägger ned särskilt mycket energi på att hitta en bra hjälm. Det kan vara värt att spendera några kronor extra på detta – trots allt kan det höja säkerheten rejält.