Dun eller syntet i sovsäcken

Det finns idag två material som används för att hålla sovsäcken tillräckligt isolerande. Det är syntetmaterial och olika dun. När det gäller dun är det främst ankdun och gåsdun. Ska man välja dunsäck eller syntetsäck? Det beror lite på vad man prioriterar för faktorer på sovsäcken.
Fördelen med en dunsovsäck är att man får mycket värme i förhållande till vikten på sovsäcken. Därmed har den högre värmekapacitet jämfört med syntetsäcken.  Den är även följsam mot kroppen vilket gör att risken att kallare luftfickor ska uppstå är minimal. En annan fördel är att dessa säckar kan komprimeras mera än vad en syntetsäck kan göra. En mindre och lättare säck alltså som minst håller samma värme som syntetalternativet.

Pris och smidig funktion

Nackdelen ligger främst i priset. Eftersom det är dun så är det betydligt mer kostsamt att tillverka dem vilket också speglar sig i prisnivåerna. Utöver det behöver de hållas torra. En blöt sovsäck av dun har inte mycket isolerande kraft. Man måste även komma ihåg att en dunsäck inte mår bra av att vara komprimerad länge. Ska man inte använda den och vill förvara den i hemmet är inte en liten sovsäckspåse någon bra rekommendation.

 
Stora fördelen med syntet är priset. Man får väldigt mycket värme för pengarna. Dessutom är den enkel att förvara och hantera. Den kan ligga komprimerad i en liten sovsäckspåse när man inte använder den och blir den smutsig kan den lätt tvättas i tvättmaskinen.
Utöver det håller den värme betydligt bättre än dunvarianten i det fall som den är blöt.
Nackdelen är att syntet är något styvare än dun. Detta gör att luftfickor med kalluft lättare kan uppstå. Utöver det kan den inte komprimeras i lika stor utsträckning som dunsäcken under exempelvis transport. Klicka här för att komma till outdoorexpertens utbud sovsäckar i alla stilar.