En av de vanligaste frågorna vad gäller inköp av amningsbh är NÄR man ska investera i dem? Eftersom de flesta kvinnor går upp 1-2 kupstorlekar under graviditeten så innebär det att många växer ur sin befintliga bh-park ganska omgående. När man då köper en ny bh för att passa den nya bysten tycker jag att man ska slå till på en amningsbh på en gång.
Om du vill försöka amma kommer du ändå behöva ett par stycken, och även om du köper en amningsbh tidigt i graviditeten som hinner bli för liten tills dess att du fått din bebis, så minskar bysten i takt med att du sedan drar ner på amningen längre fram – och då är det perfekt med en mindre amningsbh i byrålådan. Köper du en vanlig bh under graviditeten får du ju ingen användning för den alls när bebisen kommit.
Det som skiljer en amningsbh från en vanlig bh är att kupan går att dra ner eller öppna så att du kan mata din bebis, annars är de precis likadana som de underkläder du är van vid. Amningsbhar brukar dock ha lite extra kärlek lagd vid material, bekvämlighet, mjukhet och funktion – så ofta är de skönare än vanliga bhar. Också ett bra argument för att köpa amningsbh snarare än en vanlig bh när bysten börjar växa under graviditeten.
Som jag nämnt tidigare är ett hett tips att köpa på sig ett par stycken amningsbhar. Om du ammar är detta ett plagg du kommer ha på dig KONSTANT. Bhn kommer bli nersölad med mjölk, svettig, nerkräkt (sorry men sant) och du kommer bli tokig om du bara har en bh som du då måste tvätta helahelahela tiden. Jag skulle tipsa om att köpa minst två, och då i de klassiska färgerna mörk och ljus. Typ en svart och en vit.
Hur ska man tänka kring storlek då? Utgå från din vanliga bh-storlek och känn efter – vad är det som inte längre funkar? Är det kupan som blivit för liten, omkretsen runt ryggen – eller både och? Tänk på att så mycket som 80% av alla kvinnor dock bär fel bh-storlek. Felet de allra flesta gör att är att köpa bhar som är för stora runt ryggen och för små i kupan. Bh-bandet ska sitta tätt mot kroppen och i en rak linje över ryggen – inte åka upp. Kupan ska omsluta hela bröstet och inte trycka så att det skapas ”dubbelbröst” om du tittar från sidan. Om du köper en amningsbh tidigt i graviditeten ska du se till att ryggbandet sitter stadigt, och att du kan släppa ut ryggen ett eller två snäpp allteftersom graviditeten går framåt och magen växer. Köper du amningsbh sent i graviditeten ska du istället kunna snäppa in bhn ett eller två steg. För så fort bebisen är ute blir ryggomfånget mindre.
Har bysten inte gått upp så pass mycket under graviditeten att du behövt kirra nya bhar på vägen är det perfekt att köpa amningsbh 4-6 veckor innan förlossningen. Om du ser till att då kunna få in en handflata i kupan brukar det utrymmet räcka för att få plats med den mjölk som rinner till både innan och efter barnets födsel, samt ge utrymme för amningsinlägg. Om du är osäker på din bh-storlek, gå till en underklädesbutik och få hjälp av ett proffs att hitta rätt. Visar det sig att du har 80D, så utgår du från det när du ska köpa amningsbh. Känn efter om du får plats med en handflata i kupan, gör du inte det behöver du gå upp en storlek till 80E.
Anledningen till att vissa fått för sig att man inte får ha bygelbh när man ammar är att man är rädd för mjökstockning. Och veckan efter att man fått sin bebis skulle jag rekommendera enbart mjuka bhar, just för att bysten är så himla känslig då och inte fått koll på mjölkproduktionen än. Då är det perfekt med en superstretchig och helmjuk bh som följer med bysten när storleken går upp och ner. När mjölkproduktionen hunnit regleras är det dock fritt fram för byglar. Det viktiga är då att bygeln sitter rätt. Den ska sitta med god marginal runt hela bröstet och inte skära in någonstans. Använd ditt sunda förnuft – känns det bekvämt och bra så ÄR det bra.