Att välja något så viktigt som ett assistansbolag kan vara riktigt svårt. Du som brukare ska kunna trivas och känna dig trygg i sällskap med din personliga assistent. Det finns dock mängder av olika assistansbolag, både privata och kommunala. För att du ska veta vilket bolag som passar bäst för dig kan det vara bra att utvärdera assistansbolag, något du inte behöver göra själv. Det finns bra företag som kan hjälpa till att jämföra olika bolag. Ett bra exempel är assistansförmedling.se som arbetar med att jämföra och hitta rätt assistansbolag för varje brukare.
Om man inte själv är insatt i hur assistansbolag fungerar kan det vara svårt att veta vad som förväntas. Det kan handla om att veta vad som ska finnas nedskrivet i avtalet, som exempelvis bindningstider, vem som ska göra vad och liknande. Genom att gå via ett företag som har möjlighet och kompetens för att utvärdera assistansbolag kan du känna dig trygg med att hitta rätt assistent direkt. Det är alltid jobbigt att behöva byta assistent och assistansbolag då det kan ta tid och vara svårt. Då är det bättre att ta hjälp från början och utvärdera assistansbolag.
Jämförelsesiter inom assistansanordnare
Du kan även hitta flertalet recensioner på nätet där andra brukare och gamla anställda berättar om hur just deras assistansbolag var. Vad var bra och vad var dåligt? Alla har sina olika erfarenheter och genom att läsa vad de delar med sig om kan vara väldigt hjälpsamt när det väl är du som ska hitta en assistent.
Det finns dessutom en hel del assistansbolag med egna jurister som har möjlighet att erbjuda konsultation. Det kan handla om juridisk rådgivning vid olika möten. När du ansöker om assistans kommer försäkringskassan göra hembesök, då kan det vara skönt att ha en juridisk person närvarande som hjälper dig föra din talan och som kan se till att du får rätt antal timmar och liknande. Om du, mot förmodan, skulle få din ansökan avslagen, till exempel om du inte kommer upp i 20 timmar, kan du ändå kontakta kommunen. De har nämligen inte några krav på 20 timmar i veckan om det handlar om grundläggande behov.