Hur använder industrin polyuretan?

Detta ämne är kanske inte särskilt känt vid sitt namn men användningsområdet är desto större. Det används till väldigt många olika saker och är ett väldigt bra plastmaterial på så sätt att det kan vara både hårt, mjukt och även elastiskt. Polyuretan är ett så kallat diversifierat ämne och med det menas att det är ett material med flera olika egenskaper. Poly betyder flera vilket alltså stämmer bra in på detta specifika plastämne. Gemensamt för ämnena som ingår är att de tillhör gruppen uretan men sen finns det även andra kemiska grupper som ingår.

Materialet upptäcktes första gången 1937 men fick sin benämning långt senare. Det är inte helt lätt att beskriva den kemiska sammansättningen eftersom den innehåller flera olika material, däribland härdplaster, elaster, termoplaster och termoelaster. Blandningen och dess sammansättning gör materialet väldigt användbart och vi kommer i kontakt med det dagligen som en av våra vanligaste konstruktionsplaster då det finns i massor av saker som vi använder. Polyuretan förkortas ofta PUR.

Så var finns polyuretan?

Som nämnts hittar vi detta plastämne vi väldigt många av våra saker och tillhörigheter som vi använder dagligen. Exempelvis finns det i bildelar, byggisolering, i kylskåp och frysar, däck och hjul till stora truckar och lastbilar, i paneler av sammansatt trä, sportkläder och lim. Det kan också används som stoppning i madrasser och möbler.

Några andra fördelar med materialet är att det tål stora temperaturskillnader. Det klarar arbetstemperaturer från -40 grader upp till 80 grader plus. Det står också emot vatten väldigt bra och är även resistent mot olja och bensin samt andra snarlika vätskor. Det är även ljudisolerande och används därför ofta i samband med skrottransporter och andra liknande uppdrag där ljudet annars kan tendera att bli väldigt högt. Många dammar och vallar skyddas idag av detta ämne. Även inom textilindustrin använder man det då det har visat sig vara effektivt även där.

För att nämna några siffror så har 1.6 cm polyuretanisolering lika stor effekt som en 1.34 cm tjock betongvägg. Att man satt in ämnet i kylskåp har gjort dem drygt 60 % effektivare än de gamla kylskåpen utan.