Att röja sly – diverse rekommendationer

Att röja sly – diverse rekommendationer

Har du flyttat till ett hus med stor tomt, och har plötsligt en massa sly att röja? Med rätt verktyg och knep behöver det inte vara ett så stort problem som det först kan verka som. Här tipsar vi om hur du enkelt och effektivt kan röja sly på din tomt.

 Det kan verka tungt och slitigt att röja sly, men det är viktigt för att ge träd och växter möjlighet att växa så bra som möjligt. Vi hoppas att slyröjning är något alla tids nog kan göra på sin tomt, oavsett om de är nybörjare eller erfarna slyröjare, och vi har därför sammanställt dessa råd för att göra det enklare. 

Rätt verktyg i rätt händer

Att använda en motorsåg vid slyröjning kan vara farligt. Investera därför i en röjsåg, eller låna en om du har möjlighet. Tänk dock på att det är 18-årsgräns på att använda röjsåg. Låt därför inte barn delta vid slyröjningen.

Tänk även på att använda hjälm och skyddskläder för att undvika skador, och se till att ha sällskap och telefon till hands om något ändå skulle hända.

Planera

Du bör börja röja längst bort, för att slippa gå genom slyröjd mark när du fortsätter röja, och röj lagom mycket. Tänk på att det tar lång tid för träd och växter att växa tillbaka när du väl röjt bort dem. Ett enkelt sätt att planera slyröjningen är att göra en karta över tomten och bestämma på förhand vad som ska finnas kvar och vad som ska bort. Och se till att alla i hushållet är överens!

Om du tror att det är risk för att träd och växter som ska stå kvar utsätts för skada när du slyröjer, kan du se till att skydda dem med exempelvis brädor.

Ta pauser

Sist men inte minst, se till att ta pauser och vila mellan varven. Sätt dig på verandan med en kopp kaffe en stund, och fortsätt efter det. På så sätt blir slyröjningen både trevligare och mindre slitsam.

Slyröjning kan ta lång tid. Ibland är det bättre att spara en del av arbetet till nästa dag, eller helt enkelt göra en mindre ambitiös slyröjningsplan.

Lycka till med slyröjningen.