Förbered dig för att börja cykla MTB

Förbered dig för att börja cykla MTB

Att cykla genom skogen på en mountainbike är en upplevelse som är lätt beroendeframkallande, och det är just därför som MTB-sporten har blivit så pass populär. Om du vill känna på hur det är att cykla MTB, får du här de tips du behöver för att på bästa sätt förbereda dig för din första cykeltur i MTB-spåret. Därifrån kan du sedan utveckla den förmåga som krävs för att på ett bekvämt sätt ta sig fram genom spåret, och även hitta nya spår där du kan sätta dig själv och din mountainbike på prov.

Skaffa en mountainbike i rätt storlek

Det första du bör göra är att införskaffa en mountainbike. Det är viktigt att din cykel har en storlek som passar din höjd, din kroppstyp och din benlängd. Om cykeln är för stor, för liten eller felaktigt inställd, kommer det vara obekvämt att cykla och kraftöverföringen från dina ben kommer dessutom vara ineffektiv.

Många cykelbutiker hjälper dig att hitta en mountainbike som passar just dig. I huvudsak finns det tre olika typer av MTB-cyklar att fästa ögonen på, beroende på vilken typ av cykling du är intresserad av att ägna dig åt:

  • Mountainbikes utan dämpning, det vill säga MTB-cyklar som varken har dämpning fram eller bak på cykeln. Detta innebär färre cykeldelar att bry sig om, och du kan enklare lära dig att cykla på cykeln samt lära känna den. Denna typ av MTB är bäst lämpad för terrängcykling, men ger inte samma komfort som cyklar med dämpning.
  • Hardtail-cyklar passar bra för nybörjare som vill lära sig cykla i tuffare terräng. Dessa cyklar har dämpning på framgaffeln, men ingen dämpning på bakhjulet.
  • Heldämpade cyklar är den dyraste varianten av mountainbikecyklar. De har dämpning såväl fram som bak på cykeln, vilket gör att det är de mest bekväma cyklarna att cykla på i den tuffa terräng som du ofta kommer stöta på.

Om du är osäker på huruvida MTB-cykling är din grej, kan du gärna låna en kompis mountainbike för att se om du fastnar för sporten. När du sedan har blivit biten kan du investera i en desto finare MTB.