Kosttillskott för ökad kroppsmassa

Kosttillskott för ökad kroppsmassa

Du som vill lägga på dig muskler, vilket de flesta som styrketränar naturligtvis vill göra, kan enkelt göra detta genom en kombination av att lyfta vikter och äta rätt. För att verkligen maximera din tillväxt behöver du dock ta kosttillskott. Här tittar vi närmare på två av de bästa tillskotten för dig som vill lägga på dig mer massa: vassleprotein och kaseinprotein. Utöver dessa proteinkällor är även BCAA och andra kosttillskott bra för muskeltillväxten.

Vassleprotein

Vassleprotein anses av många experter vara det allra bästa kosttillskottet för att bygga massa. Anledningen till detta är att det är det viktigaste tillskottet för att främja proteinsyntesen. Vassle är ett mjölkprotein som innehåller en hög andel grenade aminosyror (BCAA). BCAA är i sig ett av de bästa tillskotten för muskelmassa, vilket gör att du slår två flugor i smäll när du tar vassleprotein.

Vassle är det protein som snabbast når dina muskler och därför också snabbast kan påbörja uppbyggnaden av muskelmassa. Vassle innehåller även peptider, små proteiner som ökar blodflödet till dina muskler. Det är rekommenderat att du tar vassleprotein omedelbart efter träning. För att maximera effekten bör du ta 20 gram proteinpulver 30 minuter före träningen och 40 gram inom 60 minuter från att ditt träningspass är över. Du kan även överväga att ta mellan 20 och 40 gram vassleprotein så fort du vaknar på morgonen för att sätta igång muskeltillväxten.

Kaseinprotein

Kasein är ett annat mjölkprotein, som anses vara snäppet efter vassleprotein på grund av en längre upptagningstid. Att kaseinprotein tar längre tid för kroppen att smälta gör dock detta kosttillskott utmärkt att ta före du går och lägger dig på kvällen. Detta då det förhindrar att du hamnar i ett katabolt läge när du sover. Kasein kan även göra att du känner dig mindre mätt, vilket är fördelaktigt för den som vill lägga på sig muskelmassa.

Forskning visar dessutom att kaseinprotein kan öka proteinsyntesen i samma utsträckning som vassleprotein kan, när kasein tas efter träningen. En proteinshake innehållande såväl kasein som vassle efter träningen kan dessutom öka muskeltillväxten bättre än då du endast tar antingen vassle eller kasein.