Inbrotten har ökat kontinuerligt i flera år och vintermörkret betyder högsäsong för både inbrottstjuvar och larmbolag, fler inbrott innebär större försäljning för larmbolagen. Men ett inbrottslarm kan bli en kostsam affär så det gäller att välja rätt produkt så du får mest valuta för pengarna.
Hur väljer man rätt inbrottslarm?
Det finns en uppsjö av olika inbrottslarm på den svenska marknaden. Det finns inbrottslarm med eller utan abonnemang, enkla larm som bara ger ifrån sig en larmsignal och avancerade larmsystem som har kameraövervakning och kommunicerar direkt med väktare och larmcentraler. En del företag erbjuder hela paket där brandlarm, kameraövervakning och trygghetslarm ingår.
Traditionella inbrottslarm: lokala larm med sirener
Gamla tiders inbrottslarm hade bara sirener som skapade oljud och som på så sätt skrämde iväg tjuven från brottsplatsen. Än idag finns larm som fungerar på samma sätt, även om sirenerna är elektroniska med valbara tonlägen (till exempel pulserande eller fast) och inbyggda blixtljus. Dessa enklare larmanordningar har en detektor och om den känner av rörelse så aktiveras larmet och en siren tjuter. För att denna typ av larm ska fungera effektivt så gäller det att placera detektorn på rätt plats, det ska inte gå att smyga under eller förbi detektorerna.
Larmsystem med kameraövervakning
Moderna larmsystem erbjuder ofta kameraövervakning med live bilder som sänds direkt till mobiltelefonen. Larmet aktiveras enkelt genom att man skickar ett sms direkt till mobilen.
Kameror bevakar lokalen med hjälp av rörelsedetektorer och när larmet aktiveras så skickas notiser direkt till dig via sms och epost. Du kan sedan ta beslut om att ringa polisen eller larmcentralen som skickar ut väktare som utför en yttre inspektion och vid behov ringer polisen.
Fördelen med kameraövervakning är att man får bilder som kan användas både för att kunna se vad som försiggår och för att kunna identifiera inbrottstjuvarna.
Kameralarm har ingen siren så därför kan det vara en bra idé att komplettera med andra typer av skydd, till exempel ljudande skalskydd vid fönster och dörrar.
Abonnemang med bevakningstjänst
Allt fler kunder väljer inbrottslarm som är kopplade till en bevakningstjänst. Ofta finns det en startavgift för denna typ av abonnemang och sedan betalas en månadsavgift för att det ska finnas personal på larmcentralen som tar emot larmet, ofta ingår fria utryckningar. Du blir inte ägare till den tekniska utrustningen och måste alltså lämna tillbaka den om du till exempel säger upp ditt avtal.
En fördel är att du kan sätta upp synliga dekaler som tydligt kommunicerar att lokalen bevakas av bevakningsbolag, dessa skyltar brukar ha en avskräckande effekt på presumtiva inbrottstjuvar.