Kamerabevakning – regler för privatpersoner

Kamerabevakning bland privatpersoner blir allt mer vanligt men få känner till reglerna som finns kring detta. För att bevaka sitt hem med kameror finns nämligen några saker man bör känna till – speciellt om bevakningen sker utomhus. Några vanliga frågor som ofta ställs när det kommer till kamerabevakning är bland annat om man behöver söka tillstånd och hur man hanterar det upptagna videomaterialet.

Kamerabevakning inomhus

Kamerabevakning faller in under dataförskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Vill man bevaka insidan av sitt hem behöver man dock inte tänka på så mycket, mer än hur man riktar kamerorna. Kanske vill man bevaka ytterdörren eller insidan i garaget och då r det inga bekymmer men se till att kameran inte riktas ut genom ett fönster och bevakar områden utanför den egna tomten.

Man behöver alltså inget tillstånd för att sätta upp kamerabevakning i sin egen bostad men däremot finns en viktig regel – och det är att bevakningen sker i privat syfte.

Kamerabevakning utomhus

Även vid kamerabevakning utomhus i den egna privata sfären behövs inget tillstånd. Däremot är det extra viktigt att vinkla kamerorna på ett sådant sätt att upptagningen enbart sker inom den egna tomtgränsen. Det är inte tillåtet att bevaka till exempel en grannes tomt, eller ens en liten del av den, och inte heller platser och områden där allmänheten får vistas.

Det är här viktigt att man läser på om dom regler som dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen presenterar för att säkerställa att man genomför sin övervakning på ett tillåtet sätt. Det material som tas upp av kamerorna får delas till andra men även här förutsatt att man följer dom lagar och regler som finns.

Privatundantaget

Kamerabevakning som sker i hemmet omfattas av det så kallade privatundantaget – alltså att man inte behöver söka tillstånd för att montera kameror. Privatundantaget ställer bland annat följande krav:

  • Bevakningen ska ske i egenskap av dig som privatperson
  • Kameran filma enbart inom den privata egendomen

Det är viktigt att tänka på att andra personer kan uppfatta bevakningen som kränkande – både personer som passerar huset och kanske till och med en del som kommer på besök. Var tydlig och förklara för vänner och bekanta varför du satt upp kameror – kanske för att minska risken för inbrott och för att öka tryggheten hemma. Var också tydlig med vad materialet används och inte används till och berätta att bevakningen och kamerans upptagningsområde är begränsat.