Tips för dig som går i bastutankar

Dags att skaffa bastu? I så fall finns flera saker att fundera kring innan man kan sätta igång, så som om man ska köpa en färdig byggsats eller bygga i lösvirke på egen hand. Vilken typ man ska välja kan också vara ett klurigt val eftersom det finns en del att välja mellan. Här kommer några smarta tips kring vad man ska tänka på när man bestämt sig för att det blivit dags att införskaffa en.

Bygga själv eller köpa färdig

Det första man bör fundera över är om man ska bygga sin nya bastu på egen hand eller om man ska köpa en monteringsfärdig variant. Gillar man att snickra, har goda kunskaper och speciella önskemål kring utformningen kan man med fördel köpa virke och bygga den själv. Vill man hellre göra det enkelt för sig och spara tid kan en byggsats vara ett bättre alternativ. Dessa finns i många modeller och storlekar och det brukar inte vara svårt att hitta något som passar.

Vilken typ vill du ha?

Den klassiska våtbastun har funnits länge i våra svenska villor men har på senare år fått hård konkurrens av nya modeller på marknaden. Både ång- och torrbastu drivs med aggregat men det finns även en mer modern variant som kallas för infraröd bastu. Den värms istället upp med infrarött ljus och har kommit att bli allt mer populär och sägs dessutom medföra en hel del hälsofördelar. Fundera kring vilka behov och önskemål du har kring upplevelsen och läs på om olika modeller innan du bestämmer dig.

Fundera över placeringen

Att installera en bastu är inget nytt, dom har som sagt funnits i svenska hem under en lång tid men något som skiljer sig från förr är hur man väljer att placera den. I äldre hus hittas den ofta nere i källaren, i en mörk vrå som tids nog blir bortglömd och får agera förråd istället för att vara en plats för avkoppling. Numera väljer många att placera den på en ljus plats, gärna med möjlighet till en fin utsikt. Fundera över vilka möjligheter som finns i ditt hem. Kanske har du en ledig plats med utsikt över vackra vyer som kan passa som en perfekt plats för din nya bastu.