Vegansk catering – vad väntar på bordet?

Växtbaserad kost är något som blivit mer och mer populärt den senaste tiden och det är definitivt ingen omöjlighet att få tag i catering med mat som passar för veganer. Det brukar till och med finnas riktigt mycket att välja bland, till exempel färdiglagade rätter eller stora och varierade bufféer – allt efter önskemål. Bara i Stockholm finns flera cateringfirmor som lagar och levererar vegansk kost, men vad är det egentligen som väntar på bordet?

Färdig cateringmeny i Stockholm

Flera av dom firmor som ägnar sig catering i Stockholm erbjuder vällagade rätter med vegansk inriktning. Det finns många sallader att välja mellan men också matigare varianter så som vegolasagne, som ofta lagas med zucchini istället för pasta och köttfärs. Rätterna har ofta inslag av fröer, nötter och bönor för att vara mättande, och med bland annat potatis och ris finns även varma rätter att välja mellan. Till efterrätt passar det bra med en god paj eller fruktig kaka, eller kanske en chokladkaka bakad på sötpotatis. Veganska rätter behöver absolut inte vara tråkiga, utan tvärtom finns det mycket spännande att prova.

Buffé

Vill man hellre ha lite av varje att servera på sin tillställning kan man istället för färdiga rätter välja vegansk buffé. Här finns både grill- och texmexbuffé på veganskt vis, och istället för kött serveras bland annat tofu och grönsaker, heta chiligrytor med sojakött och bönor och mycket annat som är både intressant och smakrikt. Vad sägs om morotslax, hummus, siciliansk linsgryta eller friterade grönsaksknyten? Det finns minst lika mycket att välja när det kommer till växtbaserad kost som vid helt vanlig mat och det finns ingen risk att buffébordet kommer kännas tomt eller snålt.

Bra utbud i stora städer

Med efterfrågan kommer också utbud, och ibland annat Stockholm finns många olika cateringfirmor som erbjuder enbart vegansk mat. Ska man beställa catering i andra städer kan man behöva leta lite mer men många mindre firmor i på små orter brukar kunna anpassa sig till kundens önskemål, även om dom inte har vegansk kost i sitt grundutbud. Ett alternativ om man inte hittar någon lämplig firma är att laga maten själv, och på nätet kan man hitta många roliga och spännande recept. Växtbaserade produkter så som grönsaker, potatis och ris hittar man såklart i vanliga matvaruaffärer men även tofu och sojaprodukter finns idag i dom flesta välsorterade butiker.