Tips från tandläkare till dig som har tandläkarskräck

Tips från tandläkare till dig som har tandläkarskräck

Det är många som känner rädsla eller oro inför att göra ett besök hos sin tandläkare. Om skräcken är så pass påtaglig att du helt undviker att gå till dit kan det få besvärliga konsekvenser – och det är då dags att ta tag i problemet. Nedan följer några tips som kan hjälpa dig att råda bot på både rädsla och oro.

Läs på om tandvård och behandlingar

Tandvård och olika typer av behandlingar förknippas ofta med smärta och olustighetskänslor. Kanske gruvar du dig till och med för en behandling du aldrig tidigare fått – men utgår ändå ifrån att det kommer att göra ont eller vara obehagligt. Det finns idag fler preparat som används inom tandvård – både för att hindra smärta men också för att oroade patienter ska känna sig lugnare:

  • Bedövning
  • Lustgas
  • Lugnande tabletter

Det behöver sällan göra ont när man besöker en tandläkare och det kan vara värt att upprepa om och om igen för den som lider av tandläkarskräck.

Ta med någon till ditt besök

Någon annat som kan underlätta besöket hos en tandläkare är att ha med en familjemedlem eller vän vid besöken. Dennes närvaro kan göra dig lugn och trygg och ge ett bra stöd genom hela undersökningen eller behandlingen.

Berätta för din tandläkare hur du känner

Ett annat viktigt steg är att berätta för din tandläkare hur du känner. Dom flesta kommer i kontakt med personer som lider av tandläkarskräck, kanske till och med dagligen, och även dom kan lugna dig och guida dig på ett lugnt och sansat sätt genom vad som komma skall. Dom flesta har dessutom stor förståelse och vet att detta är ett stort problem – och du är verkligen inte ensam.

Ge dig själv en belöning

När du väl har tagit dig igenom besöket hos din tandläkare ska du se till att belöna dig själv med något fint! Kanske blir det en lyxig lunch ute eller något fint du sneglat på länge? Oavsett gäller det att göra upplevelsen mer positiv och eftersom belöningssystemet i hjärnan är ganska lättlurat så är en belöning en bra idé.

Kom också ihåg att berömma dig själv för att du klarade av det. Även dom gånger du vänder i dörren och går hem igen så var du åtminstone på väg. Ibland behövs små steg i rätt riktning för att det till slut ska gå bra hela vägen.