Trafikskola – vägen till körkortet

Trafikskola – vägen till körkortet

Grattis till beslutet att ta körkort! Nu är nästa steg att vända sig till en trafikskola. Här berättar vi mer om hur det funkar att ta körkort med en trafikskola.

Därför bör du vända dig till en trafikskola

Det är nödvändigt att vända sig till en trafikskola när man ska ta körkort. Även om du kan genomföra vissa moment privat, med någon i familjen eller en vän som haft körkort länge, och på så vis komma billigare undan, måste du genomföra vissa moment via en trafikskola.

De flesta trafikskolor har lång erfarenhet av övningskörning, så även om du kan övningsköra privat kan det vara klokt att ta ett antal körlektioner via din trafikskola. På så sätt kommer du förhoppningsvis att lära dig snabbare och du slipper onödiga bråk med familj och vänner när ni övningskör tillsammans.

Att tänka på innan du tar kontakt med trafikskolan

Hur det går till att ta körkort beror lite på vilket slags körkort du ska ta. Här utgår vi ifrån ett vanligt körkort för personbil. Innan du sätter igång med själva övningskörningen bör du fundera på några saker: Om du vill göra allt på trafikskola eller även köra en del privat med någon från familjen samt hur mycket totalt sett det kan komma att kosta och hur mycket pengar du har möjlighet att lägga. Olika varianter kan kosta lite olika mycket.

Du måste även skaffa ett körkortstillstånd. En del av detta är att göra ett syntest hos en optiker. Du måste även betala en avgift till trasportstyrelsen. Ditt körkortstillstånd kommer att vara giltigt under 5 år. Om du ska övningsköra med någon annan än trafikskolan måste denna person även ha ett handledartillstånd. Det får man genom att gå en handledarkurs samt skicka in en ansökan. Din handledare måste ha fyllt 24 år och haft körkort i minst 5 år.

Körkortsteorin

Detta är också en del du kan påbörja utan trafikskolan om du vill. Om du föredrar det finns det dock teorikurser som täcker allt så att du inte behöver läsa på egen hand. Det du kan göra innan du tar kontakt med trafikskolan är att skaffa körkortsboken, det material du ska läsa inför teoriprovet. Kanske behöver du inte köpa den utan kan låna den av någon kompis som redan tagit körkort eller på biblioteket. Du kan även börja läsa in dig på teorin.

Lycka till med ditt körkort!