Rensa kakor med hjälp av IT-support för privatpersoner

Rensa kakor med hjälp av IT-support för privatpersoner

Du har förmodligen ofta sett meddelanden om att webbplatser använder kakor, men undrat vad en sådan kaka egentligen är för någonting? Här försöker vi förklara vad de används för och hur de sparas i din dator. I vissa fall kan du behöva rensa kakorna (ta bort dem), till exempel om du upplever problem med en webbplats. Om du behöver hjälp med detta rekommenderar vi att du tar hjälp av en IT-support för privatpersoner.

Om du till exempel använder webbläsaren Google Chrome för att surfa på nätet och din startsida är www.google.se, får du några kakor så fort du surfar till denna webbplats. Om du sedan bläddrar till en annan webbplats eller använder en annan del av Googles webbplats, kan du få ytterligare kakor om inte dina kakor är uppdaterade. Det tar alltså inte lång tid innan din webbläsare har sparat en hel del kakor.

Vissa kakor är tillfälliga, andra permanenta

När du stänger din webbläsare finns dessa kakor lagrade på din dator i en systemmapp som vanligtvis är dold. När du besöker webbplatser vars kakor du har sparat, laddas dessa. Om du tar bort alla kakor från din dator och besöker webbplatsen på nytt, kan webbplatsen se lite annorlunda ut. Om du till exempel rensar alla kakor från Facebook, kommer du behöva logga in på deras webbplats igen om du redan var inloggad. Detta beror på att information om din inloggning sparades i form av kakor, som du nu har tagit bort.

Kakor förbättrar alltså generellt sett upplevelsen när du surfar till en webbplats, till exempel genom att göra webbplatsen i fråga mer personlig. De är unika för alla sajter och sparar inställningar samt information om hur du surfar. Det är inte särskilt enkelt att hitta kakorna på din dator, men de tar inte heller upp särskilt mycket utrymme och är enkla att ta bort. Alla kakor sparas inte permanent, utan vissa lagras bara tillfälligt i minnet och försvinner när du stänger din webbläsare.

En kaka består bara av text och är i sig inte skadlig, men eftersom de kan användas för att spåra ditt surfande kan de även anses vara påträngande. Därför behöver webbplatser som använder kakor sedan några år tillbaka enligt EU-direktiv meddela dig om att de gör detta. Om du inte vet hur du rensar dina kakor och vill göra detta, kan du med fördel kontakta en IT-support för privatpersoner och få datorhjälp hemma.