Så väljer du rätt balanscykel

Så väljer du rätt balanscykel

Att välja rätt balanscykel till ditt barn kan vara lättare sagt än gjort. Det kan verka enkelt jämfört med en cykel med pedaler, då cykeln har färre komponenter. En balanscykel kon också verka enklare att hantera, samtidigt som den är mindre och har en lägre prislapp än en fullstor barncykel med pedaler. Du bör dock inte låta dig luras av dessa faktorer eftersom det finns flera saker att ha i åtanke när du väljer ut en balanscykel åt ditt barn. Här går vi igenom vilka de viktigaste faktorerna du bör tänka på är.

Storlek

Storleken är det viktigaste valet du gör när du köper en balanscykel. Du bör inte se cykeln som ett par skor som barnet kan växa in i, utan cykeln ska passa barnet storleksmässigt nu och inte ett halvår längre fram i tiden. Om du köper en cykel som är för liten eller för stor kommer barnet känna sig obekväm på cykeln och få en negativ upplevelse. Om barnet inte får en positiv upplevelse på cykeln kommer han eller hon inte vilja använda den.

De vanligaste storlekarna på balanscyklar är 12 tum och 14 tum. Den storlek som avses är däcken, och även om detta kan vara ett bra mått indikerar det inte storleken på ramen eller höjden på sadeln. Förutom att titta på hjulstorleken bör du även känna till den minimala och maximala sadelhöjden.

För att hitta rätt storlek på balanscykel åt ditt barn när du väljer barncykel bör du försöka besvara följande frågor:

  • Kan ditt barn utan problem stå över sin cykel?
  • Kan barnet gå med cykeln medan han eller hon står över den?
  • Kan sadeln justeras i takt med att barnet växer?
  • Kan barnet utan ansträngning nå styret när han eller hon sitter på sadeln?

Vikt

En viktig aspekt att tänka på är balanscykelns vikt. Ju tyngre cykeln är, desto svårare kommer det vara för barnet att hantera cykeln. En cykel som är svårare att hantera kommer inte uppskattas lika mycket av barnet. Cykelns vikt beror till stor del på vilket material den är gjord av och vilken typ av däck den har. En tumregel är att cykeln inte bör väga mer än en fjärdedel av barnets vikt.